Selecteer een pagina

BKR-regeling

[threecol_two]

Kunst uit de BKR-regeling: vloek of zegen?

De BKR-regeling bestaat al bijna 30 jaar niet meer en veel gemeenten worstelen nu met de erfenis van die regeling: duizenden BKR-kunstwerken in veelal vochtige depots. De Beeldende Kunstenaars Regeling liep van 1956 tot 1987 en schonk kunstenaars de mogelijkheid zich volledig aan hun beroep te wijden. In ruil voor kunstwerken, die zij bij de gemeente inleverden, kregen de kunstenaars een uitkering. Uiteindelijk werd de regeling slachtoffer van haar eigen succes en schafte toenmalig minister van cultuur Elco Brinkman de BKR-regeling in 1987 af.

Naast dat werk van hoge kwaliteit haar weg vond naar musea met aanzien en belangrijke rijkscollecties, gaan ook de verhalen rond van kunstenaars die de avond van tevoren zomaar wat verf op een doek kwakten en daarmee naar de gemeente stapten om hun geld te krijgen.
Alle prachtwerken ten spijt: een aantal gemeenten weet niet goed wat ze aanmoeten met de vaak omvangrijke collecties van een vorig beleid. De collecties belanden regelmatig op stoffige zolders of hangen ergens in een donker gangetje op het gemeentehuis. Sprake van een zorgvuldig beleid op behoud en beheer van de werken is er meestal niet. Niet uit onwil, maar vaak omdat de expertise en de tijd ontbreekt.

Bij Verborgen Kunst hebben we dagelijks te maken met werk uit de BKR-regeling. Verschillende gemeenten hebben inmiddels werk geschonken aan Verborgen Kunst. De meest recente schenking is gedaan door de gemeente Oirschot. Er zitten parels tussen en verborgen parels: werk dat in potentie van goede kwaliteit is, maar nodig opgeknapt moet worden. Verborgen Kunst restaureert de werken in haar eigen depot, inventariseert en onderhoudt ze, en probeert ze een tweede leven te geven via kunstverkoop of haar eigen kunstuitleen. Het opknappen, inventariseren en onderhouden gebeurt met medewerking van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier probeert Verborgen Kunst niet alleen een tweede leven te geven aan verborgen kunst uit depots, maar ook kwetsbare arbeidsgroepen aan werk en ervaring te helpen.
[/threecol_two] [threecol_one_last]

Afbeelding: kunst uit de BKR-regeling van de Gemeente Oirschot: Robert Roàg.

 

[/threecol_one_last]